Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.3.2018, Jan Vítek, aktualita
Nějakých 644 tisíc unikátních PC je dle Microsoftu každý měsíc zasaženo malwarem, který se orientuje na tvorbu zisku pro svého tvůrce pomocí těžby kryptoměn. Mnoho lidí tak na svém počítači těží a ani o tom neví. 
mch81 (423) | 14.3.201820:52
>> Prostě ­"jen­" nepovoleným způsobem využívá prostředky svého zaměstnance, takže krade, abychom to řekli bez okolků

Já bych řekl, že využívá spíš prostředků zaměstnavatele, než zaměstnance :­-)
Odpovědět1  0
Jan Vítek (3359) | 14.3.201821:47
opraveno
Odpovědět0  0
JUWARE (492) | 15.3.201817:33
Já bych to za krádež vůbec nepovažoval.
Je třeba definovat co znamená krádež. Tedy obohacování se na úkor někoho tím, že mu způsobí újmu.
Jaká újma zaměstnavateli vznikne?
Pokud je tedy toto krádež, pak by měla být i když si z práce pošlete soukromý email z firemního PC.
Je to také krádež? Nebo proč by těžba kryptoměny měla být něčím speciální?
Jistě by se to dalo nazvat jako nemorální, nebo proti pravidlům firmy. Tedy za předpokladu, že firma přímo zakazuje využívat její prostředky využívat zaměstnanci k soukromým účelům.
Například já jsem kdysi pracoval v jedné nejmenované firmě a dostal jsem služební notebook, který jsem mohl užívat dle libosti. Jedinou podmínkou bylo, nepoužívat nelegální software a při vrácení uvést notebook do stavu, jaký byl při převzetí. Takže pokud bych na něm těžil Bitcoiny, koho bych okrádal a jak? ­(Neberme prosím v potaz, že těžba na tomto zařízení by byla zcela nesmyslná­).
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 15.3.201818:19
Těžba kryptoměn výrazně zvýší spotřebu elektrické energie daného počítače, takže fakticky k újmě prostě dojde, protože tím pro firmu dojde ke zvýšení nákladů za elektřinu kvůli činnosti, která s danou firmou nijak nesouvisí. Odesláním soukromého e­-mailu z firemního PC ke zvýšení nákladů za elektřinu nedojde :­-­).
Odpovědět0  0
JUWARE (492) | 22.3.201816:53
Odeslání soukromého emailu byl jen příklad. Klidně jsem mohl uvést hraní her, nebo cokoliv jiného.
Pochopím, když se to nazve neplnění pracovních povinností, když to bude špatná pracovní morálka, ale krádež ani omylem. Tím, že svým chováním zvýším náklady zaměstnavatele, jej stále nikterak neokrádám. Toto prostě není krádež. Krádež by byla, kdybych vzal počítač do podpaží a odešel s ním domů s úmyslem ponechat si ho.
Nebo pokud by firma vydělávala těžbou kryptoměn a já ji upravil tak, aby to profitovalo ve prospěch mého osobního účtu. To je krádež, ne to co tu je zmíněno.
Odpovědět0  0
mch81 (423) | 22.3.201817:46
Tak ono je celkem jedno, jestli se to nazve krádež nebo třeba neoprávněné obohacení. I to hraní her zvýší třeba opotřebení hw ­(což bude celkem zanedbatelné­) nebo trochu znatelněji spotřebu ­(třeba grafické karty, která při kancelářské práci nic nedělá­). To ale člověk nedělá celou pracovní dobu. Pokud tam někdo těží kryptoměny 24­/7, tak ta spotřeba roste několikanásobně a nechápu, proč by to měl platit zaměstnavatel. Jestli fakt myslíte, že to ničemu nevadí, tak dejte kontakt a můžete to všem zaměstnancům v zemi sponzorovat ze svého :­-­).
Odpovědět1  0
JUWARE (492) | 24.3.20188:30
Já už nevím, jak lépe bych to napsal.
Nikde netvrdím, že to nevadí, nebo že by to bylo správné. Jen, že to není krádež. Může to být cokoliv jiného, ale ne krádež. A není jedno, jak se to nazývá. Pokud někomu dáte facku a nazveme to vraždou, bude to taky jedno?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.